9/9

Alles wat je moet weten over Zachtsolderen en Hardsolderen

11/10/2023
Delville Zonen B.V.
Alles wat je moet weten over Zachtsolderen en Hardsolderen

Soldeerwerk is een ambachtelijke vaardigheid die door de eeuwen heen is gebruikt om metalen aan elkaar te verbinden. Of je nu een hobbyist bent die aan een project werkt of een professional in de industrie, het is essentieel om de juiste kennis en materialen te hebben om goed te kunnen solderen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op twee veelvoorkomende soldeertechnieken: zachtsolderen en hardsolderen.

Zachtsolderen: Een Introductie

Zachtsolderen is een soldeertechniek waarbij metalen met een lager smeltpunt dan 450°C worden verbonden. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het verbinden van elektrische draden, het repareren van sieraden, en vele andere toepassingen waarbij een sterke maar niet-permanente verbinding nodig is. Zachtsolderen wordt uitgevoerd met een legering van tin en lood, die bij een relatief lage temperatuur smelt.

Bij zachtsolderen is het gebruik van vloeimiddelen essentieel. Vloeimiddelen helpen bij het verwijderen van oxidatie op het metaaloppervlak en bevorderen een goede hechting tussen het soldeer en het werkstuk. Delville biedt een scala aan vloeimiddelen voor zachtsolderen, waaronder:

- Fluox 40: Dit standaard vloeimiddel is geschikt voor zachtsolderen van alle metalen behalve aluminium. Het laat geen extra vuilafzetting achter na het solderen en is compatibel met verschillende tinhoudende zachtsoldeer metalen.

- Fluox S 90: Een ander standaard vloeimiddel voor zachtsolderen, bijzonder geschikt voor zink en roestvrij staal. Het bevat vrije zuren en is ideaal voor diverse tinhoudende zachtsoldeer metalen.

- Z 100: Vergelijkbaar met Fluox S 90, maar dikker van consistentie. Dit vloeimiddel is uitstekend geschikt voor schuine kanten, oud en gepatineerd zink.

Tinoliet: Dit product combineert tinsoldeerpoeder en vloeimiddel, waardoor het zachtsolderen efficiënter wordt.

Het juiste vloeimiddel kan het verschil maken in het succes van je zachtsoldeerproject. Bij Delville vind je hoogwaardige vloeimiddelen die aan je specifieke behoeften voldoen.

Hardsolderen: Een Diepere Duik

Hardsolderen, ook wel bekend als zilver- of bronslassen, is een soldeertechniek waarbij metalen met een hoger smeltpunt dan 450°C worden verbonden. Dit proces creëert duurzame en sterke verbindingen en wordt vaak gebruikt in de metaalbewerking, de productie van sieraden en andere toepassingen waar permanente verbindingen vereist zijn.

Voor hardsolderen zijn specifieke legeringen en vloeimiddelen nodig. Enkele van de producten die je kunt vinden bij Delville zijn:

- Alumiet 163: Een hardsoldeervloeimiddel in poedervorm dat ideaal is voor het hardsolderen van aluminium legeringen met VEDAL 460 (AlSi12).

- Flux AG 145: Een hardsoldeervloeimiddel in poedervorm dat geschikt is voor zilverhoudende laagsmeltende hardsoldeer legeringen. Het residu is inactief en gemakkelijk te verwijderen, en het is werkzaam in het traject tussen 600 en 800ºC.

-Flux AG 149: Hardsoldeervloeimiddel in pastavorm voor zilverhoudende laagsmeltende hardsoldeer legeringen. Het residu is inactief en makkelijk verwijderbaar. Werkzaam traject tussen de 600 en 800ºC

De keuze van het juiste hardsoldeervloeimiddel is cruciaal om ervoor te zorgen dat de legering goed vloeit en de verbinding sterk is. Delville biedt hoogwaardige vloeimiddelen voor diverse hardsoldeerprojecten.

Delville: Jouw Partner in Soldeerbenodigdheden

Of je nu bezig bent met zachtsolderen of hardsolderen, Delville is de plek waar je moet zijn voor al je soldeerbenodigdheden. Van soldeermateriaal tot branders, vloeistoffen, bouten, kwasten en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), Delville heeft alles wat je nodig hebt om je soldeerproject tot een succes te maken.

Waarom kiezen voor Delville?

- Kwaliteit: We bieden alleen hoogwaardige producten die aan de hoogste normen voldoen, zodat je op ons kunt vertrouwen voor betrouwbare resultaten.

- Variëteit: Ons assortiment omvat een breed scala aan soldeerproducten, zodat je altijd de juiste materialen kunt vinden voor je specifieke project.

- Expertise: Bij Delville hebben we deskundige medewerkers die je kunnen adviseren en begeleiden bij het kiezen van de juiste producten en het toepassen van de juiste technieken.

- Gemak: Onze online winkel maakt het eenvoudig om al je soldeerbenodigdheden te bestellen en rechtstreeks bij jou thuis af te leveren.

Neem Actie!

Ben je klaar om je soldeerprojecten naar een hoger niveau te tillen? Aarzel dan niet langer en bezoek Delville voor al je soldeerbenodigdheden. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional, Delville heeft de producten en expertise om je te helpen slagen.

Dus, waar wacht je nog op? Ontdek het uitgebreide assortiment soldeerproducten en accessoires. Begin vandaag nog met solderen en creëer verbindingen die lang meegaan!

*Opmerking: De vermelde vloeimiddelen en producten zijn beschikbaar op het moment van kennisverstrekking in september 2021. Controleer de website van Delville voor de meest recente productinformatie en beschikbaarheid.*